Online beslutningsstøtteværktøj til beregning af næringsstofudnyttelsen i husdyrgødning (Gylle-IT)
Online beslutningsstøtteværktøj til beregning af næringsstofudnyttelsen i husdyrgødning (Gylle-IT) - SEGES Projektsitet
Dette projekt medfinansieres af "Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram", (GUDP) under Fødevareministeriet.
Dette projekt medfinansieres af "Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram", (GUDP) under Fødevareministeriet.
Projektet er bevilget af Grønt Udviklings- og DemonstrationsProgram (GUDP), og formålet er at skabe merværdi i landbrugserhvervet gennem bedre udnyttelse af kvælstof og fosfor i husdyrgødning, hvilket samtidigt vil understøtte en bæredygtig vækst i husdyrproduktionen.
Der udvikles to beslutningsstøtteværktøjer, som sikrer, at den forbedrede udnyttelse af husdyrgødningen regnes korrekt ind i gødningsplanlægningen, så der opnås besparelse i mineralsk gødning, højere udbytte og mindre tab af næringsstoffer. IT-programmet Gylle-IT Light udvikles og indbygges først i planlægnings-programmet Mark Online, der anvendes på et stort antal bedrifter. Efterfølgende udvikles IT-programmet Gylle-IT, der vil supplere Gylle-IT Light ved at kunne beregne udnyttelsen under aktuelle klimadata og løbende forbedrer parametriseringen af Gylle-IT Light. Udvikling af programmet sker på baggrund af eksisterende data, og programmet valideres i markforsøg, der gennemføres i projektperioden. Forsøgene vil desuden demonstrere effekten af en teknologisk behandling af gylle på udnyttelsen af kvælstof og fosfor. Endvidere opbygges der viden om udnyttelse af husdyrgødning, som kan danne baggrund for en fortsat forbedret udnyttelse af gødningen.
N-workshoppen giver rådgivere, forskere og firmaer indsigt i den nyeste forskning indenfor kvælstof i landbruget. Læs et kort referat af udvalgte, aktuelle oplæg fra arrangementet.
Det er vigtigt at sikre rapsens næringsstofbehov fra efteråret. Den store nedbørsmængde i sommerperioden i år kan udløse ekstra behov for kvælstof og kalium på den grovsandede jord.
Indholdet af mikronæringsstofferne Cu, Zn, B og Mn målt i kvæggylle fra 18 besætninger i 2014. Resultaterne viste, at der på kvægbrug typisk udbringes en større mængde mikronæringsstoffer end afgrøderne bortfører